Pelsstell

Hvorfor?

Fordi puddelen ikke røyter slik de fleste andre raser gjør, må pelsen stelles og klippes jevnlig. Pelsen kan klippes alt etter hvordan man ønsker og eventuelt hva man skal bruke hunden til. Det er en sannhet med modifikasjoner at de ikke røyter, for de VIL røyte noe mens valpepelsen skifter over til voksenpels. Men pelsen faller likevel ikke av, slik som med andre hunder, den vil fanges opp i pelsen på kroppen, og det er nettopp dette som forårsaker den såkalte "flokealderen". Dette ser vi som regel på hunder mellom 9 og 24 måneder. Det kan våre uker eller måneder, noen er heldige og slipper unna med bare en kort periode. Når valpepelsen faller av er det viktig at du er påpasselig med bading og børsting gjerne litt oftere enn ellers. Det vil være ubehagelig for hunden med floker da det river i huden når den beveger seg. Hvis du ikke skal stille ut kan du enkelt og greit klippe hunden kort når du merker at det begynner å floke mye, hvis du ikke er stor fan av pelsstell.
Hvis du ønsker å vise hunden på utstilling er det bestemte frisyrer som kreves. Hvis du ønsker å delta på andre typer hundesport, kan det være praktisk med en hund som ikke er i full pels. Det er ikke bare-bare å å få hunden ren og pen om man er ute og går spor etc i skogen hver eneste dag. Det finnes en utstillingsfrisyre som er mer moderat, T60 eller Toilette60, som kan være et godt alternativ om man ønsker hund til både bruks og utstilling.

Jeg vil ikke gå inn på de forskjellige frisyrene her, da dette er et omfattende tema, men hvis du har kjøpt valp av meg er du velkommen tilbake for opplæring og veiledning når det gjelder stell og klipp. Søk på youtube, så vil du også finne flere videoer som viser forskjellige frisyrer.

Det finnes litt utstyr som er både nødvendig og/eller kjekt å ha, avhengig av om du har en kortklippet pels eller utstillingsfrisyre. Selv om du "bare" har en hund til kos og tur så er et trimmebord et enormt godt redskap. Her kan du sette hunden for å børste den, klippe klør, sjekke ører og tenner, ja kort sagt alt. Har du dårlig plass får man kjøpt små og lette sammenleggbare aluminiumsbord, eller man kan gå for et tradisjonelt, og litt større bord i finer belagt med gummi, og hjul på, hvis man skal flytte det med seg.

Sjekk av ører er allerede nevnt. Puddelpelsen vokser hele tiden, og det gjelder inni ørene også. Hvis øregangen er tettet ned hår, må øret nappes. Ikke klipp pelsen av, det vil fremdeles være tett nedi øret, og små hårstrå kan irritere om de havner nedi øregangen. Jeg bruker bare fingrene, evt en ørenappetang hvis det er pels jeg ikke får tak i, men det finnes også pudder for å få bedre tak, og små gummihetter man trer på fingrene. Ørene bør renses med jevne mellomrom, f.eks en gang i uken. Jeg bruker ørerens fra Optima pH, drypper i øret og maserer godt på utsiden før jeg tørker ut med myk bomull.
Hvis øret er rødt og irritert, eller det er mye guffe i det kan det være ørebetennelse eller sopp, oppsøk veterinær!

Hvis du venner hunden til å stå på trimmebordet fra ung alder, og gjør den vant med håndtering, er det ingenting i veien for at du kan holde orden på tennene selv. I så fall trenger du en tannskrape. Hunder som er vant til at du ser og kjenner på tennne finner seg som regel fint i dette. Ser du antydning til tannstein kan du dermed selv skrape den av før det blir verre (og spare mangfoldige penger på veterinærutgifter). Hvis du går til ansakffelse av tannbørst og tannkrem (for hund!) og børste en gang i uken eller oftere blir det neppe behov for tannskrapen. Det finnes også et middel som heter TropiClean Fresh Breath, en gele du kan på tenner/tannkjøtt hvor det ikke er behov for at du børster den utover, den fordeler seg selv. Har testet denne med bra resultat selv.

Klotang må du ha, og klørne bør klippes minst en gang i måneden, helst oftere. Du kan bruke en tradisjonell klotang, en "giljotin" klotang, eller en vanlig negleklipper for mennesker for den saks skyld, om hunden din ikke har så kraftige klør. Blodstopp pulver kan være greit å ha, om du skulle komme i skade for å klippe over en nerve. Er du redd for å gjøre nettopp det, kan du gå til anskaffelse av en klisliper i stedet. Når du sliper klørne i stedet for å klippe er det liten fare for å skade nerven. Husk ulveklørne på innsiden av frambena, disse slites ikke av seg selv når hunden går tur.

Karde, børste og kam er et must å ha. Karden brukes til å gre ut tover og brukes også når du føner hunden etter bad. Den er et godt verktøy til å få strukket ut pelsen, slik at det ikke kruser seg. Selv bruker jeg myke karder med "svikt" i fra doggyman, uten plasttupper ytterst, for å hindre unødig slitasje på pelsen. Det samme som gjelder børste, jeg har parykkbørste fra maxipin, som finnes med både korte og lange tinner. Kam til puddel bør ha litt avstand mellom tinnene, mange steder får man kjøpt en såkalt "puddelkam" i tre, med lange, avrundede ståltinner, som er veldig grei. Før man børster pelsen bør man fukte den litt med spray balsam, evt bare vann. Jeg bruker no.62 leave-in spray fra Isle of Dogs serien, evt no. 63 på floker.

Saks, klippemaskin og føner får du bruk for hvis du ønsker å ta alt stellet selv, i stedet for å ta med hunden til en salong. Det finnes et hav av sakser, og det gjelder å finne en man er komfortabel med som ligger godt i hånda. Jeg har både rette sakser og bøyde sakser, lange sakser og korte sakser. F.eks. Geib og OKDV-Solingen er merker som ikke er alt for dyre.
Klippemaskinen kan du bruke om du vil klippe ned hele hunden, ellers er den et viktig verktøy når det gjelder snute, labber og halefeste. Jeg har en Andis ' 2 speed, og et utvalg av forskjellige skjær. Jeg bruker som regel skjær 15 (1,2 mm) på snute, labber og halefeste, samt under magen. Jeg har også en mindre trådløs maskin, Aesculap Isis, som klipper med en lengde tilsvarende ca skjær 30. Til klippemaskinen må du ha olje, og evt kjølespray til skjærene, de kan bli varme om man klipper lenge. Avstandskammer kan også være kjekt å ha, jeg har et sett fra Whal i stål, med veldig god kvalitet.

Noen ønsker lang pels på hele hunden, noen vil ha en såkalt teddy klipp med pels på potene og bart på snuten. Det vanligste er likevel barbert snute og labber. Man barberer da fra øvre kant av øret i en rett linje til øyekroken, og fra nedre kant av øret skrått ned på halsen. Disse linjene fra begge sider skal møtes i en "V" på halsen omtrent der adamseplet er. Linjen kan flyttes litt opp eller ned for å fremheve hals etc. Alt foran disse linjene skal selvfølgelig også barbers mot snuten. I mellom øynene barberer du fra øyekrok til øyekrok, hold maskinen mot snuten, så du ikke snauer toppen om hunden skulle bevege på seg. Hvis hunden har litt kort snute kan du kompensere for dette ved å klippe inn en opp-ned "V" i mellom øynene. Pass på at du strekker leppene litt når du barberer kantene, for det er små "lommer" der som samler pels.

Potene må barberes (eller klippes) på undersiden for ikke å bli helt overgrodd. Tenk deg en linje der tredeputene slutter, og følg denne når du barberer oversiden. Skill tærne og klipp i mellom dem også. Til dverg og toy kan det være hendig med en liten klippemaskin til dette, eller et smalt poteskjær.

Haleroten barberes på nederste del. Ikke ta for mye! En "klippemaskin bredde" er som regel mer enn nok, avhengig av lengden på halen. Barber forsiktig omkring anus også, slik at det ikke er pels foran. Samme gjelder for kjønnsåpning på tisper, barber også magem og øverst på innsiden av lårene. Huden her er ømfintlig, så det er bedre å barbere det, enn å prøve å børste ut floker senere. På hannhunder kan du barbere et lite område foran tissen også.

Når det gjelder fønere får man tak i alt fra små håndfønere, til kraftige blåsere som står på gulvet eller stativ. Man kan spare mye tørketid med en god føner! Jeg har en Andis Comfort Dry håndføner som omtrent er pensjonert etter at jeg fikk meg en Phoenix Zephir blåser. Denne har jeg stående på gulvet, men med en holder til slangen, festet til trimmebordet, slik at jeg har begge hendene fri.

Shampo og balsam er selvfølgelig vesentlig når man skal bade hunden. Jeg bruker kun produkter fra Isle of Dogs serien, som er sulfat og parabenfrie, og så klart ikke testet på dyr. Min favoritt shampo er deep cleaning red berries and champagne, men jeg anbefaler å prøve litt forskjellige så man finner en som passer pelstypen man har. Shampoen blander jeg ut med vann i en flaske, da blir den lettere å fordele i pelsen, og det er litt mer økonomisk.
Jeg bruker no. 51 balsam, som jeg blander ut med vann på en sprayflaske. Om man ønsker kan man la balsamen sitte i pelsen, i stedet for å skylle den ut. Jeg skyller den ut, og så bruker jeg heller en varmebeskyttende spray før føning, f.eks Isle Strengthen. Før føning tørker jeg hunden godt med Pluto duken, som er superabsorberende. Har du lang pels på hunden så vær nøye med å dra eller klemme ut vannet fra pelsen, og ikke gni frem og tilbake, da lager du floker. Det gjelder forøvrig når du sjamponerer også, bevegelsene bør være ensrettet.
Tenk på at når man tover ull så bruker man såpe og vann. Man kan dermed lage mye floker i våt pels om man bruker feil bevegelser. Hunden bør være flokefri før den bades, om du ikke er erfaren med pelsstell og utbørsting av floker.
Pass på at du ikke får vann i ørene. Med hengeører er som regel ikke dette noe problem, men er du usikker kan du tette ørene med en dott fettvatt, eller rett og slett litt avklipt pels.
Når du bader kan det også være lurt å sjekke analkjertlene. Disse tømmes når hunden går på do, men ikke alle tømmes like bra. Hold opp halen og bruk tommel og pekefinger på siden av anus og press forsiktig oppover. Hvis analkjertlene er fulle kan det sprute veldig, så ikke hold hodet foran! Hvis det kommer hvit gugge i stedet for brunt er analkjertlene betente, og veterinær må oppsøkes!

Har du lang pels, eller sparer pels, kan du sette den opp med strikker. Både topp, nakke og ører om du vil. Vær veldig nøye når du setter strikker i ørene, slik at du kun setter dem i pelsen, og ikke i hud. Du skal kunne få kammen i mellom øreflippen og strikken! Det finnes et hav av gummistrikker å få kjøpt i forskjellige farger og størrelser. Lainee Ltd. har god kvalitet, godt utvalg og rask levering. Bomullstrikker er mykere mot pelsen, og sliter gjerne mindre om du har en hund som klør på strikkene, eller bare står på hodet i naturen, men de kan løsne og falle ut lettere også.

Utenom utstyret som allerede er nevnt finnes det et tonn med forskjellige ting å få kjøpt. Det viktigste er å finne noe som passer deg og din hund. Lykke til!